Wyszukaj w katalogu
Polecane firmy
GARDA sp. z o.o. sp. k.

GARDA sp. z o.o. sp. k.

UNIA Spółka z o.o

UNIA Spółka z o.o

Poleć nas innym

Kamień w kuchni i łazience? Sprawdź, jak z nim walczy
(2018-10-02)

Spotykamy się z nim na co dzień. To zmora gospodarstw domowych, jak i lokali gastronomicznych. Uwielbia wilgotne miejsca, właśnie tam pojawia się, tworząc szary, trudny do usunięcia osad.

O czym mowa? Oczywiście o kamieniu kotłowym, który stał się wrogiem gospodyń domowych oraz managerów restauracji. Jest nieestetyczny, obniża sprawność urządzeń oraz decyduje o ich żywotności. Według ekspertów,jego występowanie może być nawet niebezpieczne dla zdrowia. Jak skutecznie pozbyć się kamienia? Radzimy razem z firmą Clinex.

Jak powstaje kamień wodny?
Osad wapienny, kamień kotłowy i kamień wodny, to jedno i to samo zjawisko. Każdy z nas dobrze zna tę sytuację:chcemy napić się herbaty, podgrzewamy wodę, sięgamy po czajnik, otwieramy go, a… na dnie znajduje się charakterystyczny osad. Ten nalot to nic innego, jak kamień. Z jego występowaniem związane są dwie substancje – związki wapnia oraz magnezu, które pojawiają się w wodzie. Duże stężenie tych minerałów sprawia, że o wodzie mówimy „twarda”. Podgrzanie lub zagotowanie wody o dużej twardości doprowadza do osadzania się kamienia na ściankach naczyń. Dlatego kamień pojawia się zwykle w czajnikach czy zbiornikach, w których regularnie obróbce termicznej poddawana jest ciecz. Nie sposób nie zauważyć, że osad powstaje również na armaturze łazienkowej i ceramice mającej styczność z wodą. Powodem jego obecności jest stosowanie nieuzdatnionej wody i przestarzała instalacja wodociągowa.

Jak pozbyć się kamienia wodnego?
Przesłanek zachęcających do walki z kamieniem jest kilka. Poza nieestetycznym wyglądem, osad może przysporzyć nam również sporo problemów. Długo utrzymujący się kamień nie najlepiej przewodzi ciepło, przez co zwiększa koszty zużycia energii, a w instalacjach bywa przyczyną zatykania rur. Niektórzy specjaliści uważają nawet, że kamień osadzający się w czajniku czy ekspresie do kawy, może zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, np. układu moczowego. Jednak jego wpływ na zdrowie człowieka nie został jednoznacznie określony. W zależności od wielkości problemów, w walce z kamieniem przydadzą się różne środki.
W domu, niewielkie ilości osadu powstające podczas codziennego gotowania wody pitnej, usuniemy metodami naturalnymi: kwaskiem cytrynowym lub octem. Kwasy dobrze rozpuszczają osady wapienne, więc nie będzie to trudna walka.Jednak zupełnie inaczej będzie to wyglądać w lokalach gastronomicznych, gdzie kwasek cytrynowy nie wystarczy i trzeba sięgnąć po bardziej zaawansowane metody. Większy kamień wymaga zastosowania skutecznych technik i sprawdzonych metod.

Na rynku środków czystości dostępnych jest kilka odkamieniaczy. Jaki wybrać? W usunięciu uporczywego osadu sprawdzi się preparat z niskim odczynem pH (np. skoncentrowany środek Clinex Destoner). Musi być silnie kwasowy. Skład tego preparatu oparty jest o kwas fosforowy, który pozwoli usunąć kamień pojawiający się na urządzeniach gastronomicznych, m.in. w czajnikach, na grzałkach elektrycznych, ekspresach do kawy czy zlewach,a nawet brodzikach. Co więcej, produkt można stosować na powierzchniach niklowanych, chromowanych, stalowych oraz miedzianych.
Wystarczy przygotować roztwór preparatu, zachowując odpowiednie proporcje, wlać go do urządzenia, które wymaga czyszczenia i odczekać. Po kilkunastu minutach środek odkamieniający zacznie działać. Po zakończeniu czyszczenia należy wylać roztwór i opłukać odkamienione urządzenia czystą wodą.

Powierzchnie z dużą ilością kamienia mogą wymagać kilkukrotnego mycia. Jego formuła została opracowana tak, aby nadawał się do użytku w małych i dużych gastronomiach. Co istotne, koncentrat ma neutralny zapach, jego stosowanie nie będzie uporczywe dla klientów.

 

destoner_new_400.png
 
Dostępne opakowania:

    77-501 - butelka    1 L
    77-529 - kanister   5 L